Skrevet af Tobias Mølgaard Sørensen
Hvad er en ansvarsforsikring?
En ansvarsforsikring dækker de skader og tab, du skal erstatte, hvis du direkte eller indirekte påfører skade på andre mennesker eller deres ting. Det kan være på grund af en undladelse, hvis du for eksempel glemmer at tjekke lufttrykket i dine dæk og kører galt, som et resultat heraf. Det er dog som oftest ved en begivenhed, hvor der gøres skade på en person eller genstand.
En lovpligtig ansvarsforsikring i Danmark aftales mellem dig og et forsikringsselskab, der tager sig betalt for at påtage sig din risiko for at lide et økonomisk tab. Det er den danske rets regler for erstatningsansvar, der afgør, hvornår du kan stilles til ansvar og dermed gøres erstatningspligtig.
Når du som bilejer anmelder en skade, som du selv er skyld i, vil du ofte opleve, at forsikringsselskabet vil hæve
prisen på din forsikring. For at undgå dette kan du tegne en friskadeforsikring, eller fastpris-forsikring, som ofte vil have en dyrere forsikringspræmie, end en standard billig ansvarsforsikring. Det er ikke alle forsikringsselskaberne, der hæver din præmie efter en skade. Du kan læse mere om diverse tilkøb til bilforsikring længere nede på siden. De 5 største selskaber i Danmark, når det kommer til bilforsikring, er:
- Tryg
- Topdanmark
- Codan
- Alm. Brand
- If Forsikring
Hvordan får jeg en billig ansvarsforsikring?
Der er en lang række faktorer, som har betydning for prisen på din bilforsikring. Hvor meget du må betale for din forsikring afhænger naturligvis af, hvilken forsikringstype du ønsker, og om du køber en eller flere tilkøbsforsikringer. Din alder, adresse, skadeshistorik, de øvrige føreres aldre og bilens alder og type influerer alle prisen. Endnu en faktor er, hvor længe du har kørt bil, og om hvorvidt du har anciennitet fra et andet forsikringsselskab. Hvis du ønsker en billigere forsikring, kan du øge selvrisikoen. En højere selvrisiko vil give en lavere præmie, men så er det til gengæld også dyrere for dig, hvis du skulle være så uheldig at få brug for din
bilforsikring.
Ved at indhente priserne fra forskellige selskaber, kan du finde den forsikring, der passer til både dit behov og din pengepung. På vores sammenligningsportal kan du nemt og hurtigt danne et overblik over de billigste forsikringer, så du kan identificere hvilken løsning, der er bedst for dig.
Hvad koster en ansvarsforsikring? Beregn ansvarsforsikring pris og spar penge
Tanken om, hvordan du får en billig ansvarsforsikring pris, eller "hvad koster en ansvarsforsikring", er nok ikke nødvendigvis noget, der lige har strejfet dig, men det er stadigvæk godt at vide. Dette afhænger af utroligt mange ting. Først og fremmest skal du overveje, om du vil have en udvidet ansvarsforsikring, en ansvarsforsikring med kaskoforsikring inkluderet, eller om du bare ønsker en billig bilforsikring uden en kaskoforsikring - altså kun ansvarsforsikring. Udover dette spiller din alder og den tid, som du tidligere har haft bilforsikring i, også en rolle i din ansvarsforsikring pris. På vores
bilforsikringsside kan du læse om, hvordan du kan få en bedre pris på din bilforsikring, men generelt vil du opleve, at du kan spare penge på en lovpligtig ansvarsforsikring ved at sammenligne priser. Beregn ansvarsforsikring i toppen af siden, og du kan se det for dig selv.
Hvad dækker en ansvarsforsikring til bil?
Ansvarsforsikringen dækker bilejerens ansvar for skader, som er forvoldt på en anden person eller objekt. Og hvad dækker ansvarsforsikring mere præcist? Ifølge færdselsloven skal en lovpligtig ansvarsforsikring dække personskader op til 50 mio. kr. og skader på ting op til 10 mio. kr. ved hvert enkeltstående uheld. (Beløbene reguleres år for år og kan derfor variere). En billig ansvarsforsikring dækker normalt, ud over selve erstatningsbeløbet, også de renter og sagsomkostninger, som opstår i forbindelse med en eventuel dom eller forlig. Forsikringen dækker i Europa og en lang række andre lande, der er med i den såkaldte grøntkort-ordning. Det vil sige, at du kan køre frit rundt i Europa, så længe der sidder en gyldig dansk nummerplade på din bil. Ønsker du en ansvarforsikring til din veteranbil, skal du i stedet have fat i en
veteranforsikring, da forholdene for disse køretøjer er lidt anderledes.
Det grønne kort
Det grønne kort er kort sagt dit bevis for, at du har ansvarsforsikring i udlandet - det vil sige, at du kan dokumentere, at din bil er ansvarsforsikret, når du for eksempel er på køreferie. Det skal medbringes på bilrejser uden for EU og kræves af myndighederne i følgende lande:
- Albanien
- Aserbajdsjan
- Bosnien-Hercegovina
- Hviderusland
- Iran
- Israel
- Makedonien
- Marokko
- Moldavien
- Montenegro
- Rusland
- Tunesien
- Tyrkiet
- Ukraine
Hvis du skal til Kosovo, skal du være opmærksom på, at myndighederne ikke godtager det grønne kort. Du skal derfor altid tegne en lovpligtig ansvarsforsikring ved grænsen, så du ikke risikerer at blive tilbageholdt, enten for manglende forsikring, eller i forbindelse med et færdselsuheld. Inden for EU er din nummerplade, som tidligere nævnt, ofte bevis nok, for at din bil er ansvarsforsikret. Selv disse lande, som er uden for EU, godkender din nummerplade som tilstrækkeligt forsikringsbevis:
- Andorra
- Island
- Kroatien
- Norge
- Schweiz
- Serbien
Alligevel er det altid en god idé at medbringe det grønne kort på bilrejser. Selv inden for EU forbeholder visse lande sig ret til at kræve yderligere dokumentation for din bils ansvarsforsikring. Du kan få det grønne kort ved at kontakte dit forsikringsselskab. Det røde kort er en del af kaskoforsikringen hos mange danske forsikringsselskaber, og det kan du finde flere oplysninger om
her.
Derfor skal du have den lovpligtig ansvarsforsikring
Færdselsloven indeholder ret strenge regler, der siger, at man som ejer af et køretøj, (bil, motorcykel m.v.), har pligt til at tegne en ansvarsforsikring. Således er føreren af køretøjet altid ansvarlig for erstatningen i tilfælde af en personskade, eller en skade på andre menneskers ejendom. Forsikringen er lovpligtig, så den forurettede, altså den tilskadekomne, altid er sikker på en eller anden form for erstatning.
I hvilke situationer dækker forsikringen ikke?
En ansvarsforsikring dækker rigtig mange skader forårsaget af dig selv, men hvis din bil holder stille, når skaden sker, er det ikke sikkert, du er dækket. Samtidig dækker en ansvarsforsikring heller ikke solouheld og andre skader, du forårsager på dig selv og din egen bil. For eksempel, hvis du har forladt din parkerede bil, for at handle, og opdager en skade, når du vender tilbage til bilen. I dette tilfælde har du brug for yderligere dækning, hvis du ikke selv vil betale for en udbedring af skaden. Ansvarsforsikringen dækker ikke skader på tilkoblede køretøjer, som campingvogne, påhængsvogne og lignende. Hos mange selskaber dækker forsikringen heller ikke, hvis du kommer til at fylde den forkerte type brændstof på din bil.
Solouheld er, som nævnt, heller ikke dækket af ansvarsforsikringen, hvis du for eksempel kommer til at køre i grøften, fordi vejen er glat. Her vil denne type forsikring ikke dække dine udgifter, hverken i forbindelse med reparationer af din bil, eller i forbindelse med de skader du måtte have pådraget dig selv.
Vejhjælp er et andet område, som ikke er dækket via din ansvarsforsikring. Det vil sige, at hvis din bil bryder sammen på motorvejen, skal du selv betale for assistancen, medmindre du har abonnement på vejhjælp. Heller ikke kollision med dyr er dækket af din ansvarsforsikring, da den kun dækker skader på andre og deres ejendom. Selvom chancen for at ramme et dyr i Danmark er forholdsvis lille, kan det blive en meget dyr fornøjelse, hvis uheldet er ude.
I tilfælde af at du, af den ene eller anden grund, har oplyst forkerte oplysninger til dit forsikringsselskab, kan du risikere at stå, helt eller delvist, uden dækning. I en sådan situation kan du ende med selv at skulle betale for en eventuel skade, og i værste fald kan du blive meldt til politiet for bedrageri. Derfor er det altid vigtigt at holde sig opdateret i forhold til forsikringer, og de oplysninger ens forsikringsselskab ligger inde med. Mange af disse situationer kan du få dækket via tilkøb til din forsikring, eller ved tegnelse af yderligere forsikringer, som for eksempel en ulykkesforsikring eller en kaskoforsikring.
Mulige tilkøb til en billig ansvarsforsikring
Tilkøbsforsikringer er en måde at øge din dækning i forbindelse med uheld, skader og tyveri af din bil. Den mest almindelige udvidelse til din basis bilforsikring, er en
kaskoforsikring. Denne type forsikring bliver udbudt at stort set alle forsikringsselskaber i Danmark. Et andet almindeligt, og meget brugt tilkøb, er førerdækning, eller førerulykkesforsikring. Med dette tilkøb er du, som fører af bilen, dækket i tilfælde af invaliditet og dødsfald. Det vil sige, at dine pårørende er sikret, hvis du omkommer i et færdselsuheld. Nogle selskaber dækker også tandskader og tabt arbejdsfortjeneste, hvis du som fører af bilen kommer til skade eller bliver kvæstet.
Glasskadedækning dækker, hos de fleste forsikringsselskaber, selvrisikoen, hvis der opstår skader på ruder, lygter eller spejle på din bil. Der kan være relativt stor forskel på, hvordan de forskellige forsikringsselskaber dækker skader på glas. Nogle selskaber dækker kun ruder, mens andre selskaber blot nedsætter din selvrisiko i stedet for at fjerne den helt. Rigtig mange mennesker vælger at købe vejhjælp som et tilkøb til deres forsikring. Således er man altid sikker på assistance, hvis man af den ene eller anden grund går i stå, eller ikke kan starte.
Klik her for at læse mere om de forskellige løsninger og særlige forhold, der gælder, når man køber vejhjælp til sin forsikring. Friskadeforsikring er, som tidligere nævnt, et tilkøb til din ansvarsforsikring, som ofte forhøjer din forsikringspræmie. Til gengæld reduceres din selvrisiko til 0 kr. på visse typer skader. Det kan for eksempel være:
- Brand
- Eksplosion
- Genstande der falder og rammer din bil
- Kortslutning
- Lynnedslag
- Røveri
- Seriehærværk
- Tyveri af, eller fra, aflåst køretøj
Erstatningsbil er et simpelt forsikringstilkøb, hvor forsikringsudbyderen lover at stille en lånebil til rådighed, når din egen bil er til reparation efter et uheld. Hvis din bil har været involveret i et uheld og fået en større skade, kan bilens værdi være forringet, og du vil ikke kunne få samme pris for bilen, som du kunne inden uheldet. Derfor kan du købe dækning af værdiforringelse, så dit forsikringsselskab dækker den tabte værdi af dit køretøj.
Kører du ofte med passagerer i bilen, kan det være en idé at overveje autoulykke, som også er et tilvalg til din bilforsikring. Her er du og dine medpassagerer dækket i forhold til skader, varige mén, samt dødsfald. De fleste selskaber tilbyder også dækning af dit ekstraudstyr, som dækker alt det udstyr, du har monteret på bilen, efter den er indregistreret for første gang. Det er for eksempel udstyr som fælge, højtalere, anlæg og spoilere. Hvis din bil er særligt dyr, eller af en anden grund speciel, kræver mange forsikringsudbydere, at du installerer en satellitovervågning i din bil, før du kan få lov at tegne en forsikring. Således kan bilen nemmere findes i tilfælde af tyveri, og selskabet nedsætter risikoen for, at de skal erstatte din dyre bil. Til sidst skal det tilføjes, at der kan være mange penge at spare ved at samle sine forskellige forsikringer hos det samme selskab. Afhængigt af aftaler med forskellige forsikringsudbydere, samt dine forhandlingsevner, kan du ofte få både bedre og billigere dækning hos et enkelt forsikringsselskab.
Hvad er selvrisikoen på ansvarsforsikringen?
Der er normalt en selvrisiko på din ansvarsforsikring til bilen, men du kan godt finde en ansvarsforsikring uden. Du skal dog vide, at ansvarsforsikringen bliver dyrere, hvis du skaffer den uden selvrisiko. Selvrisikoens omfang hænger sammen med prisen på ansvarsforsikringen.
Hvad koster en ansvarsforsikring til bilen?
Prisen varierer blandt andet af bilens mærke og alder. Den afhænger ligeledes af, hvor lang tid du har haft bilforsikring samt, hvor stor en selvrisiko, du skal have.
Jeg ønsker at vide mere om:
Læs mere om de populære forsikringstyper:
Kilder:
Om Tobias Mølgaard Sørensen
Tobias Mølgaard Sørensen er uddannet journalist og står for content og PR hos Samlino.dk. Han kommer med sin ekspertise indenfor målgruppeorientering og
sætter sit personlige præg på indholdet.
Tobias har tidligere leveret historier til blandt andre B.T., Ekstra Bladet og Finans.dk